Voor alle zorgmedewerkers: Vitaal het nieuwe jaar in!
Aan het begin van 2020 had niemand kunnen voorspellen wat er in dit jaar allemaal zou gebeuren. De hele wereld kreeg te maken met een tamelijk onbekend virus, met mutanten, mondkapjes en reisverboden. Met afstand houden, quarantaine, isolatie, sneltesten, het R-getal en supermarkt-uren voor de kwetsbaren. We kregen nieuwe woorden: coronakapsel, anderhalve-meter-samenleving. Er kwamen nieuwe bekende Nederlanders: niet alleen Diederik Gommers en Aura Timen, maar ook de gebarentolk Irma Sluis met natuurlijk haar prachtige vertolking van het woord ‘hamsteren’.
En we leerden voortdurend bij. Want: niets ging meer vanzelf en ‘gewoon’, zeker niet in de zorg! Bij alles moest je nadenken. En nèt als je het helemaal snapte: zó gaan we om met besmette cliënten of bewoners, veranderen de regels. Of moest je omgekeerd gaan isoleren. Of werd het groepsisolatie. We gingen waar mogelijk digitaal overleggen en zaten in Teams, of Zoom, of op nog andere platforms. Nooit eerder gedaan, en toch lukte het ons (uiteindelijk dan 😊). Leren, leren, leren …
Nu ligt dit jaar weer achter ons en 2021 lijkt er anders uit te gaan zien. Er zijn meer beschermingsmiddelen, meer tests en betere medicijnen om patiënten te behandelen. En vooral: er zijn, door superinspanningen van de wetenschap, heel snel diverse vaccins beschikbaar. Veilig en effectief (info coronavaccin). We boffen dat de vaccins als eerste voor zorgmedewerkers beschikbaar komen. Twee prikken en je kunt niet meer de overbrenger zijn van corona! Je gezin, je collega’s en de bewoners of cliënten kun je dan niet meer aansteken. Dat draagt zéker bij aan de vitaliteit van al die mensen. En natuurlijk aan je eigen vitaliteit: jij wordt niet meer ziek van corona.
En hoe blijf je nu zelf vitaal, na een jaar waarin zoveel van je gevraagd werd en nog steeds wordt? Een paar tips:
- Als je vrije dagen hebt in deze periode maar óók daarna: stop ze niet helemaal vol. Geniet van de rust.
- Maak je hoofd leeg: bijvoorbeeld door een wandeling, al dan niet met gezinsleden of vrienden. Je doet je werk echt niet beter als je er voortdurend in je vrije tijd aan denkt.
- Nu de sportscholen dicht zijn: gebruik bijvoorbeeld de 7-minutes-app om elke dag (nou ja, om de dag?) wat te doen aan je conditie. Wordt dit je goede voornemen?
- Zet de meldingen van je werkapp uit in bepaalde perioden. Je hoeft immers niet 7 x 24 uur standby te zijn. Beter van niet zelfs: je hebt hersteltijd nodig. Als het ècht dringend is, bellen ze wel.
- Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Niet bij je kerstdiner, niet bij de oliebollen, niet bij hoe schoon je huis is, of bij je rol als ouder, of juist als kind. Goed is goed genoeg.
- Geniet van de ontmoetingen met je dierbaren (natuurlijk volgens de coronaregels), de kerstgedachte, de kerstfilms, de kerstliedjes.
- Geef! Geef aandacht, liefde, hulp, een compliment, een glimlach aan familie, vrienden en collega’s. Of aan een onbekende. Dat doet jou goed, en het leuke is: anderen gaan dat óók doen.
- Ontvang! Accepteer zelf óók wat anderen jou willen geven: aandacht, liefde, hulp, een compliment, een glimlach … Misschien nog wel lastiger dan géven.
Fijne dagen gewenst, en een vitaal 2021!
Marieke den Ouden